Фонд „Земеделие“ ще обяви на кого опрощава заеми

Фонд „Земеделие“ ще предостави публична информация за кредитополучателите, чиито стари заеми ще бъдат изплатени с пари от бюджета. Това съобщиха от Фонда в отговор на запитване на „Хоризонт“.

До 25 ноември се приемат заявления от земеделски производители за опрощаване на старите им дългове, които не могат да бъдат покрити заради пандемията.

Близо 57 милиона лева е сумата, която Фонд „Земеделие“ ще насочи към земеделски производители за погасяване на стари заеми, предоставени от Фонда в периода 2008 – 2012 година.

Държавната помощ се полага на животновъди и картофопроизводители.

Подкрепата е под формата на до 100 000 евро безвъзмездни средства, покриваща част от главницата и лихвите. Целта е фермерите да продължат своите дейности по време на пандемията и след нея.

Тази възможност обаче разбуни духовете сред земеделците, които коректно са изплатили дълговете си и се появи съмнение, че се опрощават дължими пари на точно определени приближени до властта хора.

Затова фермерите поискаха повече информация за тези, на които ще се опрощават кредитите.

В отговор на запитване от „Хоризонт“ Фонд „Земеделие“ се ангажира след изтичане на срока да оповести колко и кои фермери са участвали в схемата.

Тази публичност ще бъде съобразена с европейското законодателство за защита на личните данни, уточняват от Фонда.

Източник: БНР „Хоризонт“

loading…