Ген. Мутафчийски призова: Гражданите да носят маските

53 са новите случаи на коронавирус у нас за изминалото денонощие, каза председателят на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски. От тях в болница са 25. За последното денонощие са изследвани 1163 души. Общият брой на направените проби до момента е 52 931, т.е. 7 562 на 1 млн. население.

384 са излекуваните, което представлява 22%.

84 са починалите. Смърътността у нас е 4,6%. Двама души са починали за изминалото денонощие – мъж на 67 години във Велико Търново с придружаващи заболявания и мъж на 70 години в Ямбол, също с придружаващо заболяване.

353 са случаите настанени в болници, от които 38 са в интензивно отделение.

Ген. Мутафчийски каза, че лечението с плазма се прилага само във ВМА, защото академията има собствен кръвен център и възможност да набира доброволци, преболедували с антитела. Той припомни, че този тип лечение е приложено при двама пациенти и за съжаление преди 3 дни е починал единият от тях. Той е бил с редица съпътстващи тежки заболявания, като левкемия. Вторият пациент се чувства добре, вече е екстобиран, храни се и е контактен, обясни ген. Мутафчийски.

Директорът на „Пирогов“ проф. Асен Балтов заяви, че по-голямата част от изследваните за антитела в болницата имат такива и могат да дарят кръв, ако желаят.

Проф. Мутафчийски коментира и възстановяването на трансплантациите: ” За трансплантациите в момента се изготвят протоколите и те вече са завършени. Пречките те да бъдат извършвани бяха липсата на изградени силни протоколи в условията на коронавирус. Сега те са изградени и могат да се възстановят. Ще се задействат, след като се появи подходящ донор. Няма пречка.”

„Правим всичко възможно там да сведем инфекцията до минимум и техните контакти с външния свят. След болниците и завръщащите се граждани от чужбина, домовете се оформят като следващо огнище“, каза доц. Кунчев.

В „Пирогов“ има 48 заразени медици, 7 вече са излекувани, очаква се други 13 да се възстановят до края на седмицата.

Проф. Балтов обясни, че „Пирогов“ е болница със свободен достъп, където има много спешни случаи и те изискват да бъдат настанени веднага, преди да бъдат изследвани.

През последните седмици има ръст на заболеваемостта от коронавируса.

Все още системата може да се справи с тази нарастваща заболеваемост, каза проф. Мутафчийски.

Той призова гражданите да носят маски в магазините, транспорта и всички затворени помещения, както е споменато в Заповедта на министъра на здравеопазването.

Източник: coronavirus.bg