Неписани истории за Бузлуджа

От Фондация “Проект Бузлуджа” призовават: “Ако сте участвали в изграждането или използването на сградата, ако сте били на откриването или на друго събитие, ако имате своя лична история, свързана с мястото или пък познавате такъв човек, то моля свържете се с нас.”

Паметникът Бузлуджа е един от най-изключителните паметници от модернизма в България и в света. Проучвайки многото технически аспекти на монумента в последните месеци, ние осъзнаваме, че той е не просто архитектура и изкуство, не само конструкция и символизъм.

Паметникът е бил и все още е част от живота на много българи. Именно това е една от причините за неговата ценност. Ние имаме уникалния шанс да сме съвременници на хората, които са строили, използвали и съпреживели сградата. Тези истории са важни, а си отиват, неразказани и незаписани. Нашата цел е да създадем диалог между поколенията, защото вярваме, че разговорът за бъдещето на сградата неминуемо започва с разговор за нейното минало.

В рамките на изготвянето на “План за опазване и управление” на паметника Бузлуджа искаме да научим повече детайли за сградата, да чуем как тя е била възприемана и какво е било нейното значение за живота на хората. Включете се в проекта като споделите с нас вашите спомени. Изпратете ни снимки, документи, предмети, свързани с монумента. Всяка една история или артефакт са ценни за нас. Историите могат да бъдат във видео или друг формат, а авторът им има право да запази анонимност.

По време на кампанията ще посетим градовете около Бузлуджа, за да изслушаме и запишем историите на местните хора. Разкажете ни Вашата история на:

16 юли в Пловдив, Галерия „Arsenal of Art“, ул. „Магура“ 4

17 юли в Стара Загора, Регионална библиотека „Захарий Княжески“, бул. „Руски“ 44

18 юли в Казанлък, Литературно-художествен музей “Чудомир”, ул. „Трапезица“ 6

19 юли в Габрово, Художествена галерия „Христо Цокев”, ул. „Св. Кирил и Методий“ 10

За да няма изчакване и за да предотвратим събирането на много хора на едно място, интервютата ще се провеждат с предварително записване.

За контакти:
телефон – 0883346496
имейл – my.buz.story@gmail.com
пощенски адрес – ул. Сердика 25, 1202 София за фондация „Проект Бузлуджа“

Кампанията ще продължи до края на август, като актуална и любопитна информация за нея ще може да получите от фейсбук и на сайта ни.

Припомняме, че преди почти една година международен екип от експерти започна да работи за изготвянето на “Плана за опазване и управление” на паметника Бузлуджа.

Проектът е координиран от фондация „Проект Бузлуджа“ и е под ръководството на ИКОМОС (Международния съвет за паметниците на културата и забележителните места) с академични партньори Университета по архитектура строителство и геодезия в София и Техническия университет в Мюнхен.

За да научите повече за проекта, вижте нашето ново видео.

Източник: Фондация “Проект Бузлуджа” 

Снимки: 1. Списание Младеж, 1976, строи се Бузлуджа; 2. Ст. Янкулов – юни 1975, строи се Бузлуджа; 3. Михаил Михов – откриване на Бузлуджа