Там е паметникът на Емануил Манолов

„Осиновителите“ на паметника и гроба на композитора Емануил Манолов в парк „Тюлбето“ клуб „Орлица“ към ТД „Орлово гнездо“ излязоха с предложение да се изработи и постави информационна табела на мястото в парка по повод 160 години от рождението на композитора. Годишнината се навършва на 7 януари 2020 година.

„За тази цел жените от клуба се заловиха да изминат процедурата и множеството изисквания, като едно от тях беше да се събере подписка 1% от жителите на Казанлък. Подписката бе осъществена благодарение на туристите и жителите на Казанлък, които откликнаха и само за три дни вместо необходимите 500 броя подписи успяхме да съберем 700.“, разказва Христина Банова от „Орлици“.

„Изказваме благодарността си към всички, които ни подкрепиха и помогнаха да набавим изискуемите документи, за да ги внесем на време в Община Казанлък! Нека доброто да е винаги с нас!“, допълни още тя.

Информационната табела ще бъде поставена и открита по време на тържеството по повод годишнината  на Емануил Манолов на 7 януари 2020 г. от 11:00 ч. пред паметника на композитора.

Емануил Манолов е роден на 7 януари 1858 г. в град Габрово, а след това учи в Московската консерватория. Известно време работи като преподавател, а също и като военен капелмайстор в редица български градове. Емануил Манолов е един от първите български професионални музикални композитори. Той е автор на първата българска опера – „Сиромахкиня“ написана за нуждите на Казанлъшкия оперен театър. Други известни негови произведения са „Работнически марш“ и „Учителски марш“. Той е един от първите български композитори, които се занимават с писане на детски песни. Повечето негови произведения за деца за пръв път са издадени в сборника „Славееви гори.“ Емануил Манолов е основоположник на българското професионално композиторско творчество. Учил е две години пиано, флейта и хармония в Московската консерватория.

След Освобождението (1878) напуска родния си град, известно време остава в Свищов, където пее в хора на Георги Байданов. Известно време се спира в Букурещ и Одеса и се установява в Москва, където учи около 2 години пиано, флейта и хармония в Московската консерватория и прави първите си композиционни опити. След обявяването на Сръбско-българската война (1885) се завръща в България, свири в духовия оркестър на I Софийски полк. Преподава пеене в Педагогическото училище в Казанлък (1886-1888), по-късно пее в Катедралния хор на Г. Байданов в Пловдив. Капелмайстор на духовия оркестър на XXI пехотен полк в Асеновград (1890-1899), където записва народни песни, по-късно издадени в „Сборник за народни умотворения, наука и книжнина“. От 1899 до края на живота си е капелмайстор на ХXIII Шипченски полк, диригент на любителския хор и оркестър на читалище „Искра“ в Казанлък. Тук създава голяма част от своите произведения и развива активна музикално-обществена дейност. В Казанлък е премиерата на първите две действия от „Сиромахкиня“ през 1900 г.

Великият композитор умира на 2 февруари 1902 г. Гробът на Емануил Манолов е в парк „Тюлбето“ в Казанлък.

Източник:  www.kazanlak.co