Тържествена клетва за служба на Родината

Тържествен ритуал по полагане на военна клетва на новоназначените военнослужещи в състава на 61 Стрямска механизирана бригада се състоя в пред Паметника на загиналите войни за свободата на България в прак „Розариум“. 26 военнослужещи – 10 жени и 16 мъже се заклеха да служат на Родината. Отслужен бе и водосвет за здраве и благоденствие. Сред официалните присъстващи на събитието бяха заместник-областните управители на Стара Загора Красимир Червилов и Димитър Драчев, командирът на 61 Стрямска механизирана бригада – бригаден генерал Деян Дешков, кметът на община Казанлък Галина Стоянова, заместник-кметът на община Карлово Стойо Карагенски.

Военнослужещите и присъстващите граждани на клетвата бяха поздравени от командирът на 61 Стрямска механизирана бригада бригаден генерал Деян Дешков: “Военната клетва, която ще положите днес е вашият подпис в обществения договор, в който вие се отричате от собствените си пристрастия и идеология, от личните си разбирания. И се съгласявате на общото, т.е. за вас има само една идея и тя се нарича България. Има само една цел и това е нейната териториална цялост и независимост. Изричайки думите „Заклех се“, означава, че вашият живот принадлежи на страната.“

В словото си кметът Галина Стоянова обърна внимание на това, че младите хора, избрали пътя на военнослужещите, поемат по пътя на дедите ни: „Днес направихте своя избор и положехте своята клетва осъзнато. Важно е това, че в този момент сигурно се гордеете с това, че сте потомците на 23 Пехотен шипченски полк и на създателите на химна „Велик е нашият войник“. Казанлък има много с какво да се величае в историята, убедена съм, че решението, което сте взели е свързано с това, но е свързано и с любовта ви към Отечеството.