152 години безсмъртие

По случай 152 г. от подвига, пред паметника издигнат в чест на легендарната чета на Хаджи Димитър и Стефан Караджа бе отслужена заупокойна молитва от Негово Високопреосвещенство Старозагорски митрополит Киприан, в съслужие с казанлъшки духовници.
Присъстваха кметът на Община Казанлък Галина Стоянова, заместник председателят на Общински съвет Казанлък Радиана Стефанова и представители на Общински съвет и Общинското ръководство, заместник командира на 61 Стрямска механизирана бригада – полк. Мирослав Костадинов и офицери от район Казанлък, директорът на Национален парк – музей “Шипка – Бузлуджа” д-р. Чавдар Ангелов, представители на политически партии, родолюбиви граждани.
Присъстващите отдадоха почит към саможертвата на загиналите героите с едноминутно мълчание и ритуал по поднасяне на цветя.

 

 

 

 


Ден преди това в Художествената галерия беше открита изложба, съвместно с НПМ “Шипка-Бузлуджа” под надслов “Спомен за героите”. Изложбата е изцяло посветена на подвига на Хаджи Димитър и Стефан Караджа.

 

 

 

 

Изложба „Памет за героите“ посветена на 152-годишнината от подвига на четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа

 


Още едно съпътстващо събитие на официалните чествания беше представянето на книгата на проф. Вера Бонева – “Мемориалните музеи в България”. Събитието беше организирано от домакините ЛХМ “Чудомир”, НПМ “Шипка – Бузлуджа” и Дом “Петко Стайнов”.