Хибридно обучение в българските уиверситети

Колкото и различни да са българските университети, като цяло там ще има смесена форма на обучение – присъствено и онлайн, показва проверка на БНТ. Част от мерките са: маски в общите помещения и дори в залите и мерене на температурата на входа.

Някои от тях вече започнаха новата учебна година по-рано като част от мерките за сигурност, други ще я открият на 1 октомври.

В най-голямото ни висше училище с около 20 хиляди студенти, УНСС, новата учебна година вече започна на 14-ти септември. Според ректора проф. Димитър Димитров дори това е било мярка срещу COVID-19.

И на трите входа са монтирани термокамери, които мерят температурата на студентите. Ако някой от младежите има повишена температура, то той ще изчака отвън около десетина минути, докато от Университета се свържат със здравните власти. На ден в сградата влизат около 10 хиляди студенти.

“Разделихме входовете на вход и изход, така че да не се сместват потоците, някъде сме поставили специални заграждания, стрелки, да се движат от ляво, от дясно, изискването е в общите помещения, фоайетата и коридорите студените да са с маски”, заяви ректорът на УНСС Проф. Димитър Димитров.

За да има по-малко студенти в Университета, при големите потоци една седмица на училище са студентите с четни факултативни номера, докато тези с нечетните следят от вкъщи онлайн лекцията. Другата седмица се сменят. По-малките групи пък, като магистрите, са присъствено на лекции и упражнения.

В най-старото ни висше училище Софийският университет учебната година традиционно ще започне на 1 октомври. Тя ще бъде открита в Ботаническата градина, но само за студентите от първи курс.

Според заповед на ректора ще се проверява температурата на студентите на входовете на всички сгради, вътре ще има стикери за дистанция и двупосочно движение. Маски ще се носят както в общите помещения, така и в залите по време на час. Външни посетители няма да се допускат. А самото обучение – всеки факултет сам ще реши как точно ще го организира – присъствено или онлайн.

Източник: Pariteni.bg