Днес е денят на Света Петка – народната светица

Днес християните от България, Гърция, Сърбия, Румъния честват света Петка или Параскева Българска. Наричана е още Търновска или Епиватска /по родното и място/. Във всяка страна я честват по различен начин, но във всички храмове, посветени на нея днес започват тържествени служби.

Света Петка е любима светица на народа заради закрилата и на бедните и слабите. Родена е в град Епиват на Мраморно море и още малка раздавала дрехите си на тези, които си нямали. Когато родителите и умират, тя раздала наследството си на бедните и отишла в Ираклия, където прекарала пет години в пост и молитви. Пребродила и светите места в Ерусалим и се заселила в Йорданската пустиня. Върнала се в родния град, за да умре на родната земя. Мощите и били поставени в храма „Свети Апостоли“. Станало чудо – те помагали да слепи да прогледнат, на хроми да проходят, на болни – да оздравеят.

През 1238 година  цар Иван Асен Втори  преместил мощите и във Велико Търново в построен за тях храм „Преподобна Петка“. При турското нашествие през 1393 година скрили мощите във Видин,  а когато три години по-късно и този град паднал под турския ятаган, ги преместили в Белград. След падането и на този град Сюлейман Великолепни ги пратил в Цариград. Но и там мощите и не намерили покой.През 1641 година ги изпратили във Влашко. Днес те се намират в румънския град Яш, почитани от местните християни.

У нас празникът е запазил някои предхристиянски обреди, свързани с животните. Днес овчарите  пускат кочовете при овцете за оплождане. И за да се родят здрави агнета, жените не трябва да работят нищо. Едва след това  месят питки, които носят в църквата за освещаване. За трапезата се приготвят ястия от овче месо – курбан чорба и яхния с праз.

От Петковден започват сватбите. На полето вече няма работа, реколтата е прибрана. Настъпва времето на веселбите и празниците. В много села се правят събори, курбани, водосвети за здраве и берекет. За общи трапези се коли бик.

Честит имен ден на Петко, Петка, Петкан, Петра, Петрана, Петрина, Петрия, Петричка, Петкана, Пенко, Пенка, Параскев, Параскева, Парашкев, Парашкева, Паруш! Името идва от гръцки език и означава петък.

А това е Пенка Пъдарска