Арх. Дора Иванова за Фестивала “OPEN BUZLUDZHA 2022”

За втора поредна година, по инициатива на Фондация „Проект Бузлуджа“, със съдействието на Община Казанлък, Bar Dak и НПМ „Шипка-Бузлуджа“ ще се проведе благотворителният фестивал Open Buzludzha, който подкрепя каузата за обезопасяване и отваряне на сградата на паметника на Бузлуджа за посетители, каза на пресконференция председателят на Фондацията арх. Дора Иванова.

Тя поясни, че тази година мотото е: „Ти си ключът. Отвори Бузлуджа“ и цели да събере местните културни организации, да създаде прекрасни преживявания за местните хора, които да научат повече за мястото. Фестивалът ще се проведе на 19, 20 и 21 август на три сцени с над 130 музиканти и богата културна програма.

Основната сцена е за групи, които ще свирят на живо – сред тях са ПИФ, Уикеда, Керана и космонавтите и много други, а на закриването в неделя специален гост е Държавна опера – Стара Загора, която ще представи джаз спектакъл. Има и две допълнителни сцени за електронна музика – една в гората и друга пред самия паметник. „За втората се вълнуваме изключително много, защото тя е на фона на самия монумент, който ще бъде осветен за пръв път с 3D мапинг с различни интересни светлинни творби“, посочи арх. Дора Иванова.

През деня ще има много богата културна програма, която ще включва и редица природни изживявания. „Ще бъдат осъществени походи, организирани от туристическо дружество „Орлово гнездо“, туристически обиколки, инициативата “Treasure hunt  в света на траките“ на казанлъшкия исторически музей „Искра“, демонстрацията „Налей си роза“ на местния Музей на розата“. Ще се включи Етнографски музей „Етъра“, както и Музеят на хумора и сатирата в Габрово. Ще се създаде една много пъстра културна палитра, представяща Бузлуджа и региона, така че всеки да може да го преживее и да научи повече“, обясни Иванова.

В презентация за Бузлуджа екипът на фондацията ще представи бъдещето на паметника, предвидена е и презентация от Национален парк-музей „Шипка – Бузлуджа“ за историята на мястото.

Една от атракциите на фестивала е пърформансът “Нонумент”, който представлява радиобалет под формата на пиеса за слушане. Воден от специално записан аудиофайл, всеки може да преживее архитектурата и мястото по нестандартен и вълнуващ начин.
Със свой щанд във фестивала ще участва и Министерство на туризма, за да бъде промотирано развитието на туризма, към който организаторите считат, че Бузлуджа принадлежи.

По отношение на бъдещите проекти за възстановяване на Монумента на Бузлуджа арх. Иванова подчерта, че предстои обезопасяване на покрива на паметника, като първо ще бъдат свалени, с помощта на алпинисти, отломките от покрива.

От Фондация „Проект Бузлуджа“ възнамеряват да кандидатстват за европейско финансиране, както и по национални програми за бъдещи дейности за възстановяване и отваряне на Монумента на Бузлуджа. Председателят на Фондация „Проект Бузлуджа“ поясни, че следващите стъпки са: проектиране и изграждане на покрив, цялостно консервиране и опазване на сградата.


loading…