Стабилизираха мoзайките на Бузлуджа

В последните два месеца екипа на арх. Дора Иванова в Дом-паметника Бузлуджа успя да направи почистване на сградата, да съберат камъчетата от музайката, да укрепят най-уязвимите музайки, както да конструкция на вътрешния кръг за навес, който до няколко седмици трябва да е готов.

Монументът на връх Бузлуджа е държавна собственост и се управлява от Областна администрация – Стара Загора. Към момента той все още чака да получи статут на паметник на културата. Във връзка с обвинения в социалните медии, че областният управител Гергана Микова е спряла държани средства към “Бузлуджа”.

Уязвимите мозайки на Бузлуджа са стабилизирани благодарение на второ финансиране от фондация “Гети”. 60 000 долара бяха отпуснати за опазването на едно от най-големите модерни мозаечни произведения в Европа. По същата програма на фондация „Гети“ през 2019 г. паметникът Бузлуджа получи финансиране от 185 000 долара за изготвяне на „План за опазване и управление“. По думите на ахр. Иванова програмата на “Гети” приключи.

Следващата крачка към екипа е да се направи навес на външните музайки, които вече са стабилизирани, за да може да бъдат спасени през следващите зими. За тази цел ще бъде обявена дарителска кампания на сайта на фондацията “Проект Бузлуджа”, а за изграждаднето на защитното съоръжение ще са необходими около 64 хиляди лева.