Време е за Лавандулова жътва!

Ритуалът бе пресъздаден в лавандуловото поле край селото. Надежда Пенчева, председател на читалище “Отец Паисий 1931”, поясни, че Горно Изворово освен в розопроизводството, има традиции и в отглеждането на лавандула.

Преди години в селото е имало близо 3 хиляди декара лавандула, като времето за нейната жътва е от 1 юли до кра на месеца. Близо 90 души от селото са били берачи, в годините, когато то е било многолюдно. С годините, обаче, броят на жителите на село Горно Изворово намалява, намаляват и декарите лавандула.

Днес в полето край селото се отглеждат близо 40 декара лавандула. „Лавандулата също е един от символите на Розовата долина“, подчерта Надежда Пенчева.

Тя поясни, че традиционно прибирането на лавандулата е изцяло ръчно, но в последните години благодарение на напредъка на български и руски институти са разработени машини, които прибират лаванзулата механизирано в равнинните полета.

Лавандуловото масло, също като розовото, се използва в парфюмерийната промишленост, а стръковете лавандула са се използвали при направата на възглавници.

Снимки: Иван Бонев