Богата програма предлага ЛХМ “Чудомир” в Европейската нощ на музеите

Литературно-художествен музей (ЛХМ) „Чудомир“ в Казанлък подготвя богата културна програма за Европейската нощ на музеите утре, на 14 май.

Акцентът в празничната програма на музея е представянето на стихосбирката „ Филантропията на един варварин“ на старозагорския поет и писател Йордан Пеев. Събитието ще започне в 19:00 часа. Авторът е член на Съюза на българските писатели, има стихосбирки, романи, пиеси и песни. На събитието ще бъдат четени негови непубликувани стихове. Пеев ще зарадва публиката и с изпълнения на китара, разказа Матова.

Програмата ще продължи с концерт на младите изпълнителки Елена Николаева, Рени Петрова и Габриела Жекова с вокален педагог Мариана Мъгева от 20:00 часа.

Екипът на музея е подготвил и филмов маратон с прожекции на филми за своя патрон – известният казанлъшки писател-хуморист и художник Димитър Чорбаджийски – Чудомир, добави Добрина Матова.

По време на Нощта на музеите посетителите ще имат възможност да се снимат като героите на Чудомир, както и да разгледат постоянната експозиция на музея и изложбите „Духът на миналото в традиционното облекло на Чудомировите нашенци“, „Съкровища от Чудомировия дом“ и „Една година в Париж“.

Отворена за посещение ще бъде и семейната къща на Димитър и Мара Чорбаджийски, където всичко е запазено автентично и гостите могат да усетят атмосферата, в която семейството е живяло и творило.

Екипът на ЛХМ „Чудомир“ традиционно ще почерпи своите гости с виното на Чудомир и сладкото на Мара Чорбаджийска от смокинята в двора.

loading…