ОБНОВЕНА: “Богородични празници” в град Шипка до Успение Богородично

Богородичните празници в град Шипка тази година започнаха на 8 август с представянето на документалния филм „Кавал парк“, сниман в САЩ и в България, чийто продуцент, режисьор и сценарист е Богдан Дарев. Прожекцията бе част от премиерното турне  на филма в България. Лентата е осъществена със съдействието на американски любители на българския фолклор и на сънародниците ни в САЩ и проследява житейския път на виртуозния музикант Александър Еплер. Главен продуцент е Българско общество „Пчела“. Специален гост на събитието в Шипка бе  кавалджията Васил Денев, чиято идея е създаването на филма.

В програмата влиза и състезанието за Националната купа по колоездене „Шипка“, което ще се състои на 13 и 14 август. Проявата е включена в календара на Българската федерация по колоездене. На 13 август е представянето на отборите и старта на състезанието.

Вечерта на 13 август на централния площад в Шипка ще се състои празничната програма „Музикална въртележка“. На следващия ден в салона на НЧ „Светлина – 1861“ ще бъдат представени фотоалбум и изложба „100 години назад“ с фотографии на Антип Обущаров, по повод 100 от рождението на шипченския фотограф.

Кулминацията празниците ще бъде на големия християнски празник Успение Богородично на 15 август. В едноименния храм ще бъде отслужена тържествена Света литургия от 9:00 часа. Изложба с дегустация „Хлябът на българката“ и освещаване на традиционния курбан за здраве и благополучие на жителите и гостите на град Шипка са от 10:00 ч..

Празникът на града ще завърши вечерта на централния площад с концерт от камерна класическа музика, под диригентството на маестро Максим Ешкенази. Талантливи млади музиканти, участници във второто издание на “Лятна музикална академия” в Шипка, ще представят класически произведения.

Свързана публикация

Документалният филм „Кавал парк“ със специална прожекция в гр.Шипка

loading…