Днес е Денят на розовата фланелка

Всяка последна сряда от месец февруари се отбелязва като Световен ден против тормоза в училище. Известен е като Ден на розовата фланелка. Неговата история започва в Канада през 2007 г. В България денят е отбелязан за първи път на 29 февруари 2012 г.

Историята на Деня на розовата фланелка започва в Канада през 2007 г. Инициатори са двамата ученици Дейвид Шепърд и Травис Прайс. На този ден те се обличат в розово, за да изразят своето отношение към тормоза и насилието в училище, на които са станали свидетели при откриването на учебната година в тяхното училище Тогава те били силно потресени от една случка – по-големи ученици се подигравали и тормозили един деветокласник, който бил облечен с розово поло Момчето не издържало на подигравките и започнало да плаче. Впечатлени от видяното още на другия ден те закупили и раздали на съучениците си петдесет розови фланелки. Така искали да изразят своята подкрепа за тормозения ученик.

През  2008  г. премиерът  на  Британска  Колумбия  Гордън   Кембъл  обявява  27 февруари за ден срещу тормоза в училище. На следващата година на 25 февруари 2009 г също много ученици честват този ден идвайки в училище по розови тениски и други розови дрехи, на които пише: “Тормозът спира тук” и “Ден на розовата фланелка”.

Скоро тази инициатива на канадските ученици се подема и от хиляди училища по целия свят и през 2011 г. около 1 млн. ученици от над 25 страни отбелязват този ден.

loading…