Днес празнуват музеите и галериите (ОБНОВЕНА)

На 18 май отбелязваме Международния ден на музеите, честван за първи път през 1978 г. В цял свят на този ден служителите на музеите и галериите празнуват своя професионален празник, като организират най-различни културни събития.

Решението на 18 май да се отбелязва деня на музеите е взето през 1977 г. в Москва на ХІ-та генерална конференция на Международния съвет на музеите, а година по-късно вече се чества по света.

Казанлъшките музеи – ИМ “Искра” с Музея на розата, НПМ “Шипка – Бузлуджа” с Паметника на свободата на Шипка, ЛХМ “Чудомир” и Художествената галерия с Къща музей “Ненко Балкански”, също празнуват, като отново… посрещат посетители.

Преди броени дни на 14 май те отвориха широко вратите си в Европейската нощ на музеите с разнообразни изяви, с които обогатиха културния живот на Казанлък.

И днес, на техния професионален празник в Международния ден на музеите, те отново са отворени за любителите на историята и изкуството.

Вестник “Искра” честити професионалния празник на служителите в казанлъшките музеи и Галерията с пожелание за удовлетворение в творческата им дейност!

А Община Казанлък публикува на страницата си във Фейсбук:

НА 18-И МАЙ – МЕЖДУНАРОДНИЯ ДЕН НА МУЗЕИТЕ ПОЗДРАВЯВАМЕ НАШИТЕ МУЗЕЙНИ РАБОТНИЦИ!
Благодарим Ви, че сте истински пазители на нашето богато културно-историческо наследство! Благодарим за вещината, гостоприемството и вниманието към всеки посетител!
Благодарим, че дори и в трудните последни две години не прекъснахте контакта с широката публика и отговорихте достойно на предизвикателствата с виртуално присъствие!
Бъдете здрави и все така успешни!
Честит празник!

loading…