Еньовден – един магичен ден от Лятото (импресия)

На Еньовден в казанлъшкия парк „Тюлбето“ Клуб за здраве “Бели рози” и певчески състав при Тракийско дружество “Капитан Петко Войвода” пресъздадоха красивия Еньовденски ритуал за Здраве, Късмет и Успехи!

В гр. Шипка по традиция се отбеляза народния празник- Еньовден. Шипченки посрещнаха вълшебния изгрев на слънцето, окъпани в роса, с ароматни билки в ръка, на фона на симфонията на птичи песни и ромолене на близката река. Слънцето благодари с весело трептене, усмихвайки се над планинските върхове. Еньовките запалиха свещички за здраве и благоденствие в новия параклис „ Св. Никола „ , в местността „ Кръстеца „. Чудотворни билки бяха пренесени в двора на ЕМ „Чирпанлиевата къща”, за традиционния венец , през който ще се провират всички за здраве, защото за всяка болка има билка….

Природата е нашият живот, тя е нашето здраве! Приятели, нека пазим Божията ни аптека! Нека съхраним този прекрасен обичай „ Еньовден “ като предпоставка за здравословен начин на живот сред природата !

 Еньовден в пенсионерския клуб “ТРАКИЙКА” Казанлък. Билките са набрани, Еньовденският венец е сплетен и всички минават под него за здраве. Добрата орисница Неда им нарича все добри и закачливи пожелания.

В град Крън  в обновения централен парк отбелязаха Еньовден с Празник на билките и здравето, организиран от Кметството, НЧ “Цвятко Радойнов – 1885” и Тракийското дружество гр. Крън, който се състоя надвечер с богата фолклорна програма.

loading…