Езиково кафе „Пътешествие из Европа“

Традиционните езикови кафета са местна инициатива на сдружение „Младежки център за развитие-Взаимопомощ“, която се провежда ежеседмично по време на проектите „Зелена Европа“ и „По-зелена Европа“ на програма „Европейски корпус за солидарност“.

В тези срещи доброволците, които участват в проекта, запознават местната общност с културата и традициите на държавите, от които идват.

На 12.07 в ОБ „Искра“ бяха представени Франция и Испания.

С атрактивна презентация Весил ни пренесе в романтичния френски регион Бретан. Познат още като „края на света“ заради географското си положение. Най-западната френска точка, обградена от Атлантическия океан в три посоки- север, запад и юг. Живописната брегова линия, както и вълнуващите морски пейзажи, са вдъхновение за много художници като Моне, Пикасо, Гоген. Презентацията на Весил завърши с традиционен танц, напомнящ ни много за българското хоро.

Веднага след това се пренесохме в гореща Испания, където Сесилия, Лаваро и Лаура ни разказаха за своите местни обичаи и цветни фестивали, много от които с религиозна насоченост. Надбягване с бикове по улиците, познато като корида, танцуващи и пеещи хора под ритъма на фламенко, летни сиести, са само част от нещата, които може да видите в Испания.

Мадрид, столицата на Испания и роден град на Лаваро и Сесилия, се конкурира с цветната Барселона, от където е родом Лаура. Надпреварата бе толкова равностойна, че гостите така и не успяха да изберат фаворит измежду двата града.

За финал на Езиковото кафе доброволците бяха подготвили традиционни за своите страни ястия, които задоволиха и най-изтънчените вкусове жадни за кулинарни пътешествия.

Следващата среща е на 19.07. отново в ОБ „Искра“, където от 16:30ч. ще бъдат представени страните Украйна и Швеция.

Езиковите кафета са една малка част от инициативите, които  „Младежки център за развитие- Взаимопомощ“ провежда. Техен дългосрочен проект е създаването на екоцентър – място, което да дава добър пример и да бъде генератор на идеи, свързани с екологични техники. Осовна цел на организацията е да поддържа и  развива природосъобразния начин на живот и мислене, най-вече у младите. Това е причината, тяхната работа да е насочена главно към деца и младежи от Казанлък и региона.

Младежките обмени, от които са част доброволците, са с цел да се обменят нови идеи и възгледи между различните националности, които да доведат до полезни практики в бъдеще.

От „Младежки център за развитие-Взаимопощ“ вярват, че бъдещето на Земята е в ръцете на нашите деца, и за да можем спокойно да им я поверим, трябва да ги научим как да я пазят.


 

loading…