Лъжат клиенти с фалшиви обяви за имоти

Фалшиви обяви за имоти заблуждават потребителите предупреждават от агенция за недвижими имоти. Целта на този тип обяви е единствено да генерират интерес сред голям брой купувачи и/или наематели, които да се свържат с автора на обявата. По този начин се събират лични данни (име, телефон и имейл) на хора, а целта е впоследствие те да бъдат превърнати в клиенти. Ето защо този тип обяви (наречени кукички) са изцяло подвеждащи за купувачите и наемателите.
Това е и причината да бъдат считани за нелоялна и некоректна практика на имотния пазар. Препоръчва се всеки купувач или наемател да бъде много предпазлив и по възможност да избягва отношения с автори на подобен тип обяви, тъй като има възможност да претърпи и материални щети.

Фалшивите обяви създават грешно впечатление за цените и условията на пазара. Това е неетична практика на някои брокерски фирми, като единствената цел е да получат вашия контакт. 

След като споделите телефонния си номер на лично съобщение или позвъните на номера от обявата, скоро ще разберете, че жилището не е свободно. От значение на фирмата е, че вие сте отделили време за огледи, с което се повишава и шансът за продажба и печалба от комисионна. 

Понякога сценарият е следният – регистрирате се в сайт за имоти и още преди да сте избрали жилище, с вас се свързва брокер.  Оказва се, че брокерът знае името ви и това, че търсите имот. Да, за жалост, някои сайтове споделят контактите ви с брокерски фирми. 

В много от българските сайтове за продажба или имоти под наем съществуват фалшиви обяви. За жалост, няма закон, който да забранява тази непорочна практика, нито пък универсална интегрирана система, която да проверява дали жилищата са реални или не преди публикуване. В последно време, най-голям процент фалшиви обяви се качват във Facebook Marketplace. 

Как да проверим дали обявата за имот е фалшива? Може да прочетете тук

Източник: Pariteni.bg и  financeacademy.bg

loading…