Майсторска среща на ножарите в гр.Шипка

На 18 март се откри майсторска среща на ножарите в гр.Шипка. Организатори на занаятчийския форум са Народно читалище „Светлина – 1861“, местният майстор – ножар Стефан Чаков и неговите приятели от ножарската задруга. Миналата година срещата бе по време на “Шипка фест 2021 – Дни на изкуствата и занаятите”, който бе част от отбелязването на 160 години от основаването на Читаалището.

Ножарството е било един от основните занаяти в Шипка още преди Освобождението. Имало е над 30 ножарски работилници, в които изкусни майстори са изработвали ятагани, саби, ножове, ножици, кръклъзи, сгъваеми джобни ножчета и различни кухненски и занаятчийски пособия. За съжаление, към днешна дата този занаят е изгубен и само старите хора помнят известните в цялата страна изделия на майсторите от онова време.

Часове преди пролетната ножарска среща от Народно читалище „Светлина – 1861“  припомниха за един шипченски майстор ножар Иван Каратопраклиев, отдал сърцето си на този изкусен занаят. Статията е много интересна и е предоставена от архива на Нина Пенева. Ножарството е един от най- развитите занаяти в Шипка и  е чест да са домакини на това събитие.

loading…