НАП предупреждава за фалшиви имейли

Разпространяват се фалшиви имейли от името на НАП, предупреждават от приходната агенция. Те се изпращат от лице, представящо се за главен публичен изпълнител Албена Борисова с електронен адрес: a.borisova@ro14.nap.bg. и съдържат съобщение за „налагане на електронен запор“ заради неплатени в срок задължения.

Писмата приканват получателите им да отворят прикачен файл, в който има информация за „наложения електронен запор, както и начините на плащане и конкретните банкови сметки“. Имейл адресът, от който се изпращат съобщенията, силно наподобява на електронен адрес на НАП, като съществената разлика е в домейна.

От НАП предупреждават, че това представлява класическа форма на „фишинг“ атака, чрез която се цели опит за кражба на финансови средства и лична информация от интернет – потребителски имена за достъп, пароли, банкови сметки и т. н.

Ако получите съмнителен имейл, не го отваряйте, а го изтрийте, съветват от НАП. В никакъв случай не кликвайте върху линка или прикаченият файл, ако има такъв. Не въвеждайте лични данни, банкова или друга информация. Ако вече сте го направили, е добре да сканирате компютъра си с антивирусна програма и при необходимост да потърсете съдействие от IT специалист.

Вижте още:

loading…