Проф. Стоянович: Фердинанд е двигател на европеизацията на България

В ЛХМ „Чудомир бе представена книгата на проф. Петър Стоянович – „Фердинандеум“. Представянето на тази прекрасна монография и присъствието на нейния ерудиран автор в Казанлък се осъществи по инициатива на екипа на НПМ “Шипка-Бузлуджа”.

Книгата описва подробно първите 25 години от управлението на цар Фердинанд I, най-вече неговата ключова роля за модернизацията на страната във всяка област от обществения живот. Проф. Петър Стоянович от Института за исторически изследвания при БАН е журналист, политик и министър на културата през 2013 година.  Според проф. Стоянович „Фердинандеум“ е книга за човек, който нито е ангел, нито е особено симпатичен като характер, но е човек, без когото България нямаше по никакъв начин да изглежда такава, каквато тя става само за 25 години.

Фердинандеум е плод на дългогодишни изследвания. Малка част, под 20 процента, от тези материали са публикувани. В основните си параметри тази книга е нова. Разглежда европеизацията и модернизацията на България от края на XIX век. Това е интересен период, в който България се превръща от османска провинция в една европейска държава.

Заглавието „Фердинандеум“ е измислено от автора понятие, което ограничава един период от 25 години, в който България от османска провинция става европейска държава. Това е една от заслугите на княз Фердинанд, разбира се и с усилията на целия просветен български елит.

„Това са 25 мирни години, когато Габрово тръгва напред като Българският Манчестър. Не е възможно да се обръщаме към нашата история само в черно-бели краски, не е препоръчително да учим децата си, че нещо е започнало само от нас.“ казва авторът. И още: „Всичко, което преживяваме днес и хубаво, и лошо, има своето обяснение някъде назад. И колкото повече знаем за това минало, толкова повече можем да си обясним именно и грешките по отминати ходове на днешното време.“

Преди близо 140 години, в края на XIX век, България вече прилага европейското законодателство. И постепенно, като вижда опита на Централна и Западна Европа, във всяка една област в развитието на българското общество, на държавната политика, икономика. Взема се най-доброто от европейския опит.

На представянето на книгата присъстваха представители на 61 Стрямска бригада водени лично от новия командир бригаден генерал Маргарит Михайлов. Той награди проф. Петър Стоянович с почетен знак за изследванията му в областта на израстването на българската армия под управлението на Фердинад І.

 


 

loading…