Създателите на „Дива Денс” с почетни награди

С нови престижни награди по случай 24 май, бяха удостоени двама от педагозите на ОДК „Св. Ив. Рилски”, които са и създатели на балетна формация „Дива Денс”. Наградите са присъдени от Съюзът на музикалните и танцови дейци в лицето на неговия председател –Станислав Почекански, който отличи с почетни плакети и грамоти, Станко Танев за 25 години педагогическа и хореографска дейност и Денница Танева за създаване на Националния балетен конкурс и по повод неговия 10-годишен юбилей.

През изминалите 25 години през балетната школа на ОДК ”Св. Иван Рилски” са преминали обучение няколко поколения деца, на възраст от 4 до 19 години, разделени във възрастови групи. С таланта, красотата и уменията си тези деца са прославили града си на множество фестивали, конкурси и концерти в цялата страна и в чужбина. Стремежът на Станко Танев е да изгради във възпитаниците си грация, пластика, музикалност и култура на движението, да ги накара да се почувстват удобно в тялото си и да вярват в себе си. Ролята на всеки един участник не свършва само с доброто изпълнение, а да се се включи с различни идеи за сценично представяне и създаване на танцови комбинации. По този начин децата използват и развиват въображението си. Красотата на балетното изкуство най-пълно се разкрива на сцена. Съчетанието от костюми, осветление, музика и танц се превръщат в магия, която може да стигне до всеки чрез труда и хореографиите любимият преподавател, Станко Танев.

Националният балетен конкурс, създаден по идея на Денница Танева – директор на ОДК, вече 10 години дава поле за изява на хиляди талантливи български деца, както от школи и формации, така и от професионални училища. Неговата задача е да подпомогне и стимулира техническата и изпълнителска изява на младите балетисти, като отчита постиженията им в класическия, характерния и модерния танц, както и тенденциите в тяхното развитие. Конкурсът е единственият по рода си, в страната, който е в Националния Календар за изяви по интереси на Министерството на образованието и науката. За 2021 г. той е включен в Програмата на мерките за закрила на деца с изявени дарби от държавните и общинските училища. Грамотите на участниците имат голяма тежест при номиниране за талантливите деца на България на Фондация „Димитър Бербатов” , Фондация „Енчо Керязов”, Зонта клуб и други неправителствени организации.

На 19 и 20 юни 2021 г. ще се проведе XI-тото издание на Балетния конкурс, за който има заявени 120 солови изпълнения от школи и 115 от професионални училища, както и 80 групови танца. Големият интерес към изявата и многото участници в нея са доказателство за високото ниво на провеждане, което доказва и почетната награда на Съюза на музикалните и танцови дейци в България .

Вижте още:

loading…