Ще поскъпне ли още олиото?

Поскъпването на слънчогледовото олио се дължи на липсата на суровина заради лошата реколта от 2020 година. Възходящ тренд на цената се наблюдава от август насам – имаше първо покачване до 2,80-3,00 лв., последва още едно поскъпване с 15-20 ст. и в момента сме на нива 3,10-3,20 на едро.
Това обясни пред БНТ Владимир Иванов – председател на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата. По думите му на международните борси се наблюдава “денивелация близо 1 000 долара, което никак не е малко”.
“Това е най-вече заради световния недостиг на слънчогледово зърно и лошата реколта”, отново подчерта той.
Според него се очаква още един постъпателен тред, но поскъпването няма да е значително заради прогнозите за доста добра реколта.

В отговор на въпрос за цената на хляба Иванов отбеляза, че през последните 2 години при всички видове консуматори на земеделска продукция с цел преработка цената на труда рязко се е покачила.

“На практика имаме абсолютно обективната нужда от покачване на цената. На фона на увеличаване на разходите на въпросните преработватели, промяната в цената на хляба е незначителна”, обясни той и добави, че това поскъпване не буди тревога, защото доходите в бранша са нараснали с повече от 70%.
За поредна година се отчитаме, че по време на празниците пазарът остана спокоен, което сочи, че “става все по-нормален пазар”, продължи Иванов.

Източник: Pariteni.bg и БНР

loading…