„Това не може да се постигне“- изложба на Иван Нинов

„Това не може да се постигне“ е заглавието на изложбата на българският художник график Иван Нинов, която бе открита в къща-музей „Дечко Узунов“ на 14 юли.

Посланието, което се крие зад това необичайно заглавие е стремежът към съвършенство,   което съпътства работата на всеки творец и неговата болка, че то не може да бъде постигнато.

 

Иван Нинов е необичайно име в българската графика. Завършва художествената гимназия в София и въпреки, че не е приет в Художествената академия неговата работа оставя трайни следи в българското графично изкуство.

Първата му заявка на художествената сцена у нас е участието му в Младежката национална изложба през 1973г., която му носи и първата награда. Графика на жена в профил прави пробива, както той сам казва. От там следват участия в множество международни биеналета. Негови самостоятелни изложби са представени в Прага, Братислава, Мюнхен и Виена, които смело поставят българското графично изкуство на картата на Европа.

Техниката, с която работи е литография и фотолитография, но най-големият му принос е в полето на сухата игла. Като свои учители посочва художниците Румен Скорчев и графика Тодор Панайотов. Иван Нинов споделя, че е осъзнал предназначението на изкуството от Румен Скорчев, за когото казва:

„От него, струва ми се, разбрах какво всъщност е рисунката-истинската, авторската, не подражателската рисунка!“

Но за най-голямо вдъхновение определя природата. От нея той черпи всичките си идеи за цвят, структура и форма. Неговото тихо и ненатрапчиво творчество е метафорично тълкуване на формата, която придава нова гледна точка към обикновените неща от натурата. Неговата цел е да открие скрито в един обект и да го направи видимо, благодарение на рисунката.

За него казват, че колкото прилича, толкова се и различава от своите произведения. Мащабът на малките неща, които само очите на твореца могат да направят големи, ни потапя в интимността на простотата. Това ни кара да видим обикновеното като нещо необичайно, дори свръхестествено, без то да се натрапва с излишен патос.

Самият Иван Нинов не обича да говори за себе си и своето изкуство. Той предпочита публиката сама да види ,усети и вземе за себе си това, което и е нужно.

Понеже ние не можем да пресъздадем усещането за това, което ще видите, Ви каним сами да намерите тихата изненада, направена с широк размах от Иван Нинов.


 

loading…