Удължават извънредната епидемична обстановка

Служебният Министерски съвет прие Решение за удължаване на срока на обявената извънредна епидемична обстановка, считано от 1 юни 2021 г. до 31 юли 2021 г., съобщи пресслужбата на кабинета.

По данни на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията за последния отчетен 14-дневен период (26 април – 9 май 2021 г.) заболеваемостта от COVID-19 в държавите от Европейския съюз/Европейското икономическо пространство е средно 277,27 на 100 хил. население, а в 11 държави надхвърля средната за ЕС. Регистрираната 14-дневна смъртност за същия период е 5,56 на 100 хил. население, като в 11 от държавите надхвърля средната за ЕС.

Въпреки наблюдавания спад на заболеваемостта от COVID-19 в страната, разпространението на коронавирусната инфекция засяга всички области, се посочва в прессъобщението. Случаи се диагностицират при хора от всички възрастови групи, като смъртността продължава да е най-висока при хората в напреднала и старческа възраст. В световен план, към 9 май 2021 г., България се нарежда на 11-то място по 14-дневна смъртност.

Постигнатият ваксинационен обхват на територията на ЕС е 14,1%  с пълна ваксинационна схема и 35,5% с една доза ваксина. Към 15 май 2021 г. в България са приложени 1 112 950 дози ваксина, като с пълна схема са обхванати 6,3%  от населението на страната, а с една доза – 11,7%.

Увеличаването на броя ваксинирани ще спомогне за намаляване на всеобщата възприемчивост и прекъсване на епидемичното разпространение на заболяването, посочват от пресслужбата на правителството.

Удължаването на извънредната епидемична обстановка и прилагането на противоепидемичните мерки в страната цели намаляване въздействието на COVID-19 върху общественото здраве и здравната система, като се вземе предвид реалният риск от разпространение на различни варианти на SARS-CoV-2 у нас с висока заразност, при постигнат към момента несъществен имунизационен обхват.

Необходимо е да се продължи прилагането на здравни изисквания при влизане на територията на страната, както и въвеждането на ограничения за достъп до страната, което ще спомогне за намаляване на вероятността за разпространение на новите варианти у нас, се посочва в прессъобщението.

Вижте още:

loading…