Пандемията в България: Ден 18

Правителството излезе с мерки в подкрепа на бизнеса и гражданите Половин милиард лева отделя кабинетът за увеличените разходи на министерствата на здравеопазването, отбраната и вътрешните работи. Други 4,5 милиарда лева ще бъдат мобилизирани от правителството в подкрепа на бизнеса и работните места, а плащането на данъците ще бъде отложено до 30 юни. Това обяви премиерът Бойко Борисов на извънреден брифинг във връзка с икономическите мерки на правителството за времето на извънредното положение у нас. Разходите за плащане на помощи за запазване на работните места в засегнатите сектори ще са по схемата 60% за сметка държавата, 40% за сметка на работодателя, ако не уволняват работниците, каза премиерът.

Медицински експертен съвет ще подпомага кабинета

14 изтъкнати специалисти в областта на белодробните, инфекциозните, кардиологичните и неврологичните болести и в сферата на интензивното лечение и патологията са членовете на новосъздадения Медицински експертен съвет (МЕС) към Министерския съвет. Начело на екипа е професор Коста Костов, консултант по белодробни болести. Целта на новата структура е да подпомага държавата в справяне с разпространението на Ковид-19. Според проф. Радка Аргирова, клиничен вирусолог и член на съвета, е необходим масов скрининг на хората за коронавирус, за да се знае реалната ситуация с епидемията в България.

Влезе в сила Законът за извънредното положение

“Държавен вестник” публикува Закона за мерките по време на извънредното положение, с което актът влезе в сила. Законът позволява армията да извършва лични проверки и контрол на трафика до появата на полицията. Спират се финансовите запори върху физическите лица и не се прилагат последиците от забавяне на плащания, ограничават се нотариалните производства. Работодателите могат да възлагат надомна работа, както и да пращат в платен годишен отпуск. Премахват се ограниченията за извънреден труд. Увеличават се глобите за различни административни нарушения по прилагане на противоепидемичните мерки от от 2500 до 50 000 евро. Подробности – ТУК.

Нови случаи на коронавирус

На редовния си брифинг, втори за деня, ръководителят на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски обяви, че към в 18:00 ч. на 24 март регистрираните случаи на заразени с коронавирус в България са общо 218. Има включавне на нови градове – Стара Загора – 2, в София – 7, в Пазарджик – 4, в Плевен, Добрич и във Варна – по 1 нов случай. Всеки ден във Военномедицнска академия, в “Александровска” и в “Инфекциозна болница” болница се преглеждат по над 120 пациенти със съмнения за коронавирус, а само преди седмица това са правели по 40 души, обясни Мутафчийски. Нов горещ телефон по въпросите на COVID-19: 0800 88 001

Министерството на труда и социалната политика (МТСП) разкри горещ телефон, на който възрастни хора, хора с увреждания или всеки, който има въпроси, свързани със ситуацията и обстановката около коронавирусната инфекция в страната, може да се обади. “Обажданията са много. Моля, хората да проявяват търпение“, заяви пред БНР заместник-министърът Адриана Стоименова. Горещият телефон в МТСП е отворен за въпроси всеки ден между 09.00 и 17.00 часа. Неговият номер е 0800 88 001. Общински болници предупреждават за финансови затруднения

Заради намаляването на пациентите, които постъпват в болниците със заболявания, различни от COVID-19, общинските лечебни заведения започват да изпитват все повече финансови затруднения. “Това поставя под риск състоянието на лечебните заведения, включително и заплащането на медиците”, предупреди д-р Иван Иванов, управител на общинската болница „Св. Иван Рилски“ в Горна Оряховица. Лечебното заведение е втората по големина общинска болница в страната. Обявена е дарителска кампания за покупката на респиратори.

Над 5 милиона лева са събрани за борба с коронавируса

От Българския дарителски форум съобщиха, че събраните до момента дарения от бизнеса и индивидуални дарители за борба срещу коронавируса в България надхвърлят 5 млн. лева. 94% от сумата са насочени за закупуване на апаратура, консумативи и предпазни средства за болниците, а останалите за социален патронаж.