Голяма Богородица е! Каква е традицията…

Днес Българската православна църква чества  Успение на Пресвета Богородица. Това е един от дванадесетте големи християнски празници и най-таченият от летните. Той се отбелязва в един и същи ден – 15 август, от православни и католици.

Счита се, че празникът Успение на Пресветата Богородица е установен от Апостолите.

Разказите за чудесното възнасяне в плът на Божията Майка на небето се отнасят към IV век.

За чудото споменават блажени Августин и Йероним, а Иерусалимският патриарх Ювеналий (420-457 г.) утвърждава пред император Маркиан достоверността на тези разкази.

Денят на празнуване на успение е установен от император Маврикий (592-602 г.)

Църквата определя в този ден да се отслужва тържествена литургия и да се прави „Въздигане на хляба” или „Панагия”. Ритуалът включва замесване и изпичане на питки с брашно от осветено зърно, които после се разчупват ритуално и се изяждат заедно от всички празнуващи.

Според народната традиция, празникът се нарича Голяма Богородица, за разлика от Малка Богородица. Тогава, на 8 септември, се чества рождението на Божията майка. На днешния ден вярващите търсят покровителството на Пресвета Богородица.

Тя е почитана и от мюсюлманите. В Исляма е сочена за първа и най-велика сред жените, единствената спомената и то многократно, поименно в Корана.

Разрешава се риба. Вярващите даряват на църквата свещи, домашно тъкано платно, месал, кърпа и пари.

Имен ден празнуват кръстените с имената Мара, Мария, Марийка, Мари, Марин, Мариян, Марияна, Мариана, Мариан, Маша, Мика, Мира, Мариета, Мариела, Марио. Тъй като от гръцки Панагия – пресвета, е синоним на Богородица, днес празнуват и всички с името Панайот, Преслав, Преслава.

loading…