Мозайките на Бузлуджа – спасени от разруха!

Завършиха спешните мерки за опазване на мозайките в паметника Бузлуджа.

На 8 ноември фондация “Проект Бузлуджа” приключи планираните спешни мерки за опазване на мозайките от външния мозаечен кръг в паметника Бузлуджа. Мерките са доказано ефикасни тъй като по същата технология миналата година бяха стабилизирани мозайките от вътрешния кръг и разрушителните процеси бяха спрени.

Финансирането тази година е изцяло българско и то от хората. В кампанията “Осинови мозайка” десет личности и фирми финансираха и така спасиха конкретно мозаечно произведение. Кампанията подкрепиха и дарители с малки или по-големи суми. Така всички мозайки в двата мозаечни кръга са вече защитени и ще бъдат запазени докато текат процесите по финансиране, планиране и изграждане на нов покрив и цялостна концепция за използване на сградата.

През септември работите на терен започнаха със стабилизирането на съществуващите мозайки от екип от реставратори от Националната художествена академия и Техническия университет в Мюнхен.

След това строители изградиха защитен навес над мозайките, който ги предпазва от суровите климатични условия. Бяха използвани над 30 кубика дървен материал и 500 квадратни метра профилирана ламарина.

По мярка бяха ушити 46 защитни платна с общ размер 600 квадратни метра от здрав, лек, устойчив и водонепропусклив текстил.

Около 100 доброволци се включиха в 5 доброволчески акции за внасяне на строителните материали в сградата и за монтиране на защитните платна, които пазят мозайките от навявания на дъжд и сняг.

Проведените мерки за възможни благодарение на съдействието на Областна управа Стара Загора и Община Казанлък.

Проект Бузлуджа продължава работата за опазване на сградата в две основни направления – спешни мерки на терен за спиране на разрухата и изготвяне и прилагане на цялостен “План за опазване и управление” на монумента. Следващата цел е отварянето на сградата за посетители във възможно най-кратък срок.

Текст и снимки: арх. Дора Иванова

loading…