Пенсиите може да се вдигнат с 21% от юли

Социалното министерство работи по вариант от 1 юли всички пенсии да се вдигнат с 21%, заяви народният представител от “БСП за България” Петър Кънев по БНР.
Според депутата от левицата 2 милиарда лева ще влязат под някаква форма в джобовете на хората, като средствата ще дойдат от допълнителните приходи от свръхпечалбите от електроенергията и от увеличените приходи от инфлацията.
Той каза още, че на експертен съвет по икономика и финанси управляващите са обсъдили антиинфлационен пакет, като на него са били възприети повечето предложения на БСП. На срещата се е взело решение да се премахне акцизът на пропан-бутана и метана и да се намали ДДС на някои горива от 20% на 9%.

“За първите 50 литра гориво ще се намалява цената с 50 стотинки. Разработват се няколко варианта – дали да бъде на всяко зареждане, дали да бъде на лична карта на член на семейството, или само на номера на колата”, коментира още Кънев.

По думите му твърдо е взето решение да се преразгледа облагането на печалбите на фирмите от сферата на енергетиката. Сред взетите решения са още увеличаване на акциза на цигарите, както е по европейските изисквания, и да се вдигне прагът на регистрация по ДДС, което ще стане от 1 януари следващата година.

Източник: Pariteni.bg

Свързана публикация

Вдигане на пенсиите от 1 юли с 10% предлага социалният министър

loading…