Преди Великден: Какво става с Агнешкото?

Две седмици преди Голямото Великденско ядене на Агнешко на месарските щандове настъпи суматоха!

Започна се зареждането с прясно и… недотам прясно, а и полузамразено агнешко месо. Бутчета, плешки и т.н. на цени от 14 до 16 лева. А агнешкият комплект за съпътстващата печеното Дроб сърма вървеше на цена от 8,90лв.

На 15 април от местен месарски център направиха първото зареждане на цена от 16 лв. Но… както сподели Човекът зад щанда: „Засега, но се очаквало покачване!“

Тогава се появи идеята: До къде могат да стигнат цените на великденската трапеза тази година?

По бегли спомени за пандемичния Великден 2020 цената на агнешкото не прескочи 12-13 лв.

Ден по-късно проучването продължи около Казанлъшкия кооперативен пазар.

За разлика от цените на плодовете и зеленчуците, които на този пазар бяха доста по-високи, отколкото в кварталните магазини, за агнешкото цените бяха по-ниски (14 – 14,50 лв. за килограм). При това съвсем прясно месо, а не „докарано от Румъния“, както се изказа местен известен месар.  Агнешкият комплект на цена от 8,00 лв. можеше купувачът сам да окомплектова по количество и асортимент. Това беше…засега!

Колкото повече се отдалечаваха „търсачите на агнешко за Великден“ от пазара, толкова по-високи ставаха цените. По пътя към западния край на града цената постепенно скачаше от 15,00 лв. на 15,90, а след това и на 16,00лв. Два дни по-късно агнешкото в последния магазин бе станала 16,90 лв. за килограм.

В Интернет пространството по това време агнешка плешка се намираше на 15,30лв. за килограм, агнешкото бутче – 16,30 лв., а цяло агне се предлагаше за кръгло 50 лева.

Преди Цветница се появиха и първите промоции в една от големите верига магазини в града, където предна четвърт от агнето се предлагаше за 13,99 лв. за килограм, а задната – за 15,99 лв.

Една седмица след началото на проучването в местния месарски център „прогнозата“ на Човека зад щанда се сбъдна! Цената на килограм агнешко бе подскочила на 16,90 лв.

Но тя все пак бе предсказана. Докато в друг фирмен месарски магазин без колебания бяха „разфасовали“ агнето на: 16,99 лв. за агнешкото на порции, 17,49 лв. за бутчето и 16,49 лв. за агнешката предна половина.

На същата цена, обаче, в друга от големите верига магазини в града за 16,49 лв. предлагаха на промоция бутчето, а за килограм от предната половин цената бе с 2 лева по-ниска. Агнешкият котлет с ребра се предлагаше за „невижданата“ цена от 12,49 лв., но  брошурата „вежливо“ предупреждаваше, че количествата може да бъдат изчерпани още първия ден на промоцията.

Последни с промоциите си за агнешкото се включиха от най-голямата верига с 13,95 лв. за килограм предна четвъртина и 15,95 лв. за бутчето. Агнешките гърди (с неуточнен произход) се предлагаха за 9,99 лв., агнешкият врат – за 8,99лв., а агнешкият дроб комплект – на „символичната“ цена от 3,89 лв. за килограм. Естествено тези артикули бяха замразени.

И докато се ровехме в Интернет за оферти открихме и какво е било по това време преди 10 години: „Невиждани цени за Великден: Агнешко по 5 лева килото и яйце от щраус за 60“. Цитираме заглавие на статия от Бизнес зоната на пловдивския сайт „Марица“ от 04.04.2011г.  В нея още се казва: Най-скромната трапеза за празника излиза двайсеттак!

Трудно е да се предвиди, колко ще струва Великденската ни трапеза тази година, като се имат предвид и цените на зеленчуците! Но да се надяваме, че за Гергьовден, при тези цени на агнешкото, ще бъде малко по-евтина. А може и агнешкото да поевтинее! Кой знае?!

Снимката е илюстративна.

loading…