Проектът “Взаимопомощ 2” приключи успешно

5-ма доброволци от Испания, Латвия, Унгария, Италия и Украйна участваха в проект „Взаимопомощ II”, по програма „Европейски корпус за солидарност”. В момента по проект „Взаимопомощ 3” на МЦР-Взаимопомощ участват 3-ма доброволци, като се очакват още 13 повече.

Участващите доброволци по проекта бяха Марта Риос  на 28 години, имаща опит като журналист, била е на студентски обмен по „Еразъм+” и имаща огромно желание да развие способността си да работи с хора. В свободното си време практикува йога. Марта участва по проекта за 12 месеца, като по нейно желание остана да живее в България, въпреки че е от екзотичния остров Тенерифе.

Олегс Радомисленскис е на 21 години от Латвия, завършил е скоро университет, с мотивация да се развива. Има интереси в заснемането на филми и като цяло е артистичен, интересува се от славянска култура и затова пристига на проекта в България. Младежа остана по проекта за 8 месеца.

Естер Хорват е на 30 години при стартиране на проекта, фотограф и вълнуваща се от опазване на околната среда и различни култури. Участвала в проекта в продължение на 6 месеца.

Франческа Гиарусо от Италия е на 30 години при стартиране на проекта, полиглот с разговорен италиански, китайски и английски език. Доброволката помогна на организацията в записване на аудио ръководство на английски език за чужденци, което да се използва за града ни. Италианката остана в Казанлък за 10 месеца.

Саян Сакар на 29 години, има богата автобиография като пътешественик.  Живял е в Украйна, Уелс, но споделя, че най-много му харесва в България, където са най-красивите планини, дори по-хубави от тези в Индия. Индиецът знае няколко езика-руски, английски, български, урду, хинди, бенгалски език. Доктор, който иска да  специализира за гинеколог. Участва в проекта за 4 месеца.

Доброволците помагаха на кризисния щаб по време на обявената пандемия или така наречената първа вълна на Ковид-19, като повече за това можете да гледате в линка: https://www.youtube.com/watch?v=pJ1qKwQRhpA

Доброволците, подпомогнали работата на Общинския кризисен щаб в месеците април и май 2020 г., получиха грамоти за своята активност. Неправителствените организации „Младежки център за развитие-Взаимопомощ” и СНЦ „Юнайтед Авангард Артист” полагаха дежурства на разкрития телефон за възрастни и нуждаещи се самотни хора, доставяха хранителни продукти на нуждаещи се, разпространяваха флайери с информация за Ковид-19, направени от организациите и други дейности в Община Казанлък по време на извънредното положение.

Бяха връчени сертификати като благодарност за участието на доброволците в борбата срещу пандемията Ковид-19 в Община Казанлък. Председателите на двете организации благодариха за подкрепата, отговорността и активното участие на всички доброволци, и обсъдиха бъдещи съвместни идеи за инициативи. Грамоти получиха и от кмета на Община Казанлък.

Доброволците по проекта помогнаха на Община Казанлък и в кампанията за раздаването на знамената на града.

Организираха кампанията “Time to move 2020” на „Евродеск” точката на МЦР-Взамопомощ, която беше насочена в информиране на младите хора за хилядите възможностите за участие в консултации, свързани с предоставяне на актуална младежка информация за ЕС, програма „Еразъм+”, „Европейски корпус за солидарност” и международни проекти, за пътуване в Европа или за придобиване на ценен опит за бъдещо участие в професионално развитие. Да се повлияе върху незаинтересоваността и предизвика активнoстта на младежите и те практически да се включат в обществено полезни каузи и кампании, за да станат активни европейски граждани.

Запознаха младите с програмите чрез хора, които са участвали по проекти и могат да Ви разкажат реално какви умения са придобили и колко много приятели от различни държави са срещнали.

Представиха изложба в партньорство с „Общинска библиотека „Искра” от снимки от дейностите по проекти „Аптечка за първа помощ 2”, „Скулптури на идеи” по програма „Еразъм+” и всеки можеше да се запознае с тях. Доброволците редовно зареждаха книжки в къщичките в Парк Розариум, които МЦР-Взаимопомощ направи преди време по проект на „Младежа банка-Стара Загора” към Обществен дарителски фонд Стара Загора. Съвместна инициатива с Общинска библиотека „Искра”.

Имаха възможност да се срещнат с второкласниците на Лилия Рачева от ОУ „Никола Йонков Вапцаров” – Казанлък, които им задаваха сложни въпроси като „Трудно ли е да си доброволец в чужда страна” и „От какво се лишихте, за да доброволствате?”, „Кой реши как да са направени къщичките за книги?”, „Любима българска храна?” и т.н.

Участваха като статисти в създаването на авторски видеоклип към песента „Пеньо Чернеолу“ на „ЗОНА 20” със сценариста на клипа Румен Сомов.

Доброволците помогнаха и на други организации в България, а именно подбраха дрехи, които са оставили казанлъчани по време на инициативата на организацията „Без пари” на 08.10.2020 г., която се инициира няколко пъти в годината и изпратиха дрехи за нуждаещите се. Организаторите на кампанията от сдружение “Василица”, гр. Варна, стартират тази акция за събиране на дрехи и за вече порасналите жители на няколко села в общините Каварна и Генерал Тошево, сред които Белгун, Септемврийци и Спасово.

“Взаимопомощ“ вдъхнови семейство в Индия да дарява и да осъществи инициатива в село там с даряване на дрехи и храна.

Доброволците организираха и провеждането на еко фестивал Казанлък през 2020 г. и кампанията „Без пари” няколко пъти в годината. Отделно пишеха статии за бюлетина „ДоброволциТЕ”, който се разпространява в Общинска библиотека Казанлък и Стара Загора и сайта на организацията https://theyouth.info/

Снимки: МЦР-Взаимопомощ

loading…