Ще има ли скоро тунел под връх Шипка?

Ще се прави нов проект за тунел под връх Шипка, като пътят там ще е двулентов в двете посоки, каза тази сутрин по БНТ Гроздан Караджов, вицепремиер и министър на регионалното развитие и благоустройството.

Вчера пред журналисти той изрази учудване, че в настоящия проект пътят в тунела е само с две ленти, по една във всяка посока. Според Караджов интензивността на движението в този регион е много голяма и предполага доста по-големи габарити, например поне по две ленти за движение в посока

Казусът за обходен път на Габрово и тунел под Шипка сега е в съда след обжалване на участници в обществена поръчка за над 350 милиона лева. Жалбата до Върховния административен съд е подадена от “Трейс Груп Холд”. Компанията бе класирана на второ място в обществената поръчка за строителството на тунела под Шипка и изрази недоволство от проведената процедура.

“Tpeйc Гpyп Xoлд” e чacт oт oбeдинeниe “Шипчeнcĸи пpoxoд”, в ĸoeтo влизa и пpoeĸтaнтcĸaтa фиpмa “Aлвe Koнcyлт” EOOД. Пopъчĸaтa пък cпeчeли “Koнcopциyм ΠCBT”, в ĸoйтo вoдeщ пapтньop e “Xидpocтpoй” AД, a влизaт oщe “Πътни cтpoeжи Beлиĸo Tъpнoвo” AД и “Πътинжeнepингcтoй-T” EAД. Разликата в ценовата оферта на двете фирми е малка. Тази на жалбоподателя е за малко над 359 млн. лв. с ДДС, а на победителя – около 358 млн. лв. с ДДС.

Източник: dnes.dir.bg и БНТ

loading…