Как да намалим сметката си за ток

Нивото на енергийна ефективност на жилището, което обитаваме, е ключовото и определящото сметките ни за ток. При жилище с добри характеристики на ограждащите елементи – стени, прозорци, дограма, няма разлики в това по какъв начин се отопляваме.

„Едно от местата, през които изтича най-много топлина, е през уплътненията на прозорците, защото има голямо количество въздушни течения, които преминават. Също от тавана се губи едно голямо количество енергия. Около 20-22%, ако не е изолирано нашето покривно пространство” коментира Светослав Стойков, енергиен експерт от Сдружение „За земята”.

Относно бойлерите специалистите съветват да използваме тарифата за нощна енергия. Тогава спестяваме около 7-10%.

„При съдомиялните и пералните имат значение режимите и градусите, на които ги пускаме”, допълва енергийният експерт.

Ако купуваме нов уред, е хубаво той да е от по-висок клас.

„Старите хладилници са по-неизгодни от новите. Когато във фризера се образува много лед, разходът също се повишава. Затова е хубаво на няколко месеца да почистваме хладилника”, обобщи експертът.

Преди дни Брюксел предложи страните-членки да въведат задължително пестене на енергия, а всяка държава сама трябва да определи как това да се случи. Колкото градусите навън вървят надолу, толкова сметките за отопление тръгват нагоре. Независимо дали ще се отопляваме с ток, парно, газ, дърва, пелети или въглища – прогнозите са за драстично по-големи разходи за енергия в семейния бюджет.

Източник: Pariteni.bg

loading…